Ατομα με νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις εκτός ΚΕΠΑ
Ενάμιση χρόνο στην αναμονή… για να εξεταστούν. Ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά ακόμη και από το 2012 που φτάνουν περίπου τα 250 παραμένουν στη λίστα αναμονής στο Βόλο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΠΑ έχουν πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα στην κεντρική διοίκηση της Αθήνας χωρίς όμως να έχει βρεθεί λύση.
Εχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους στο ΚΕΠΑ αλλά περιμένουν περισσότερο από 1,5 χρόνο προκειμένου να εξεταστούν από τους γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και να αποφανθεί σχετικά η επιτροπή.
Η ελλιπής στελέχωση σε νευρολόγους και ψυχιάτρους έχει κυριολεκτικά προκαλέσει «μπλακ άουτ» με αποτέλεσμα αυτή η ανασταλτική τακτική να έχει «καθηλώσει» εκατοντάδες υποθέσεις τόσο στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Βόλο.
Στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 3.500 υποθέσεις ενώ παραμένουν πολλές σε εκκρεμότητα εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων.
«Μπορεί κάποιος να περιμένει μέχρι 18 μήνες, ειδικά σε ειδικότητες ψυχιατρικές και νευρολογικές» τόνισε ο κ. Κουτσούκος, προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών, και διευκρίνισε ότι οι επιτροπές «κυλούν» γρηγορότερα στα παθολογικά, ορθοπεδικά και χειρουργικά περιστατικά.
Πριν από τρεις περίπου μήνες σε πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα παρουσία του Υποδιοικητή του ΙΚΑ Μιχ. Πατσιούρη οι υπηρεσιακοί παράγοντες των ΚΕΠΑ και από τις τέσσερις Θεσσαλικές πόλεις, παρουσίασαν στοιχεία για τη λειτουργία των επιτροπών ανά περιοχή και αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που υπάρχουν προτείνοντας διάφορες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Βόλο κάθε μήνα εξετάζονται περίπου από 300 μέχρι 500 άτομα στις επιτροπές, που σημειωτέον στελεχώνονται από γιατρούς που μεταβαίνουν στη Μαγνησία από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Μέχρι σήμερα στις ειδικότητες νευρολόγου και ψυχιάτρου ο μέσος όρος αναμονής ήταν από 10 με 12 μήνες και περίπου 5 μήνες στα καρδιολογικά περιστατικά.
Με τις αλλαγές που προγραμματίζεται να γίνουν εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση αυτών που περιμένουν κλήση προς εξέταση από το ΚΕΠΑ και που εάν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά προκειμένου να διεκδικήσουν επίδομα πρόνοιας ή ποσοστό αναπηρίας, μειώσεις στην εφορία ή και ακόμη κάρτα με μειωμένο κόστος στα ΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ, περιμένουν μήνες ολόκληρους με άδεια χέρια.
Οταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να εξεταστεί, συμπληρώνει μία αίτηση στο αντίστοιχο ΚΕΠΑ της περιοχής του ή του Νομού, στην οποία γράφει τι αιτείται. Προσκομίζει τις εξετάσεις που πρέπει να είναι πρόσφατες και γνωματεύσεις, οι οποίες συνοδεύονται από το ΑΜΚΑ του γιατρού και του εργαστηρίου, υποβάλλονται σε προέλεγχο, ο γιατρός τις παραλαμβάνει και τα δικαιολογητικά όλα σκανάρονται και στέλνονται στην Αθήνα. Εκεί επεξεργάζονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Αναπηρίας και ο ασφαλισμένος, μπαίνει στη λίστα για την Επιτροπή, για να εξεταστεί από τους γιατρούς της ειδικότητάς του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.