Συνέντευξη: Εύη Τσολάκη
Φωτογραφίες: Nίκος Αντωνάκης


Έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις της επικαιρότητας  με ήθος και σεβασμό απέναντιστο θύτη καιστο θύμα. Μπορεί να χειριστεί υποθέσεις όλου του φάσματος του ποινικού δικαίο: ιατρικόσφάλμα, οικονομικά εγκλήματα, δολοφονίες που συνταράσσουν την κοινή γνώμη μέχρι υποθέσεις θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Έργο του δεν είναι μόνο να πείθει, αλλά σε κάθε θέμα με πάθος ανακαλύπτει επιχειρήματα,χαράσσει τη σωστή υπερασπιστική γραμμή και καταγράφει δικηγορικές επιτυχίες. 
Ένας καλός δικηγόρος πρέπει να ρωτάει τα πάντα, να μην παραδέχεταιτίποτα και νααγορεύει με τρόπο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου! Δικηγόρος«σκοτεινών υποθέσεων» ή όπως ο ίδιος δηλώνει: μάχιμος δικηγόρος!
Απολαύστε τον!

Ποιοι παράγοντες σε ώθησαν να επιλέξεις το επάγγελμα του δικηγόρου;
H δικηγορία για μένα είναι παράλληλα επάγγελμα, λειτούργημα και μεράκι. Ο  δικηγόρος προασπίζει δικαιώματα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εντολέως του, διεκδικεί για λογαριασμό των εντολέων του, επιτυγχάνει συμβιβασμούς. Καμία ημέρα δεν είναι σαν την προηγούμενη. Η δικηγορία προσφέρει δυνατές συγκινήσεις!

Προτιμάς να είσαι Υπεράσπιση ή Πολιτική Αγωγή;
Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να δικηγορώ από το έδρανο της υπεράσπισης. Προτιμώ να υπερασπίζομαι παρά να κατηγορώ. Θεωρώ ύψιστο καθήκον την απόδειξη της αθωότητας του κατηγορουμένου και μεγάλη πρόκληση την επίτευξη της απαλλαγής του λόγω ευλόγων αμφιβολιών περί την ενοχή του. Σπανιότερα αναλαμβάνω την εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής. Προϋπόθεση για την ανάληψη της πολιτικής αγωγής από μέρους μου είναι να πειστώ απολύτως ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος!

Με ποια κριτήρια αναλαμβάνεις μια υπόθεση;
Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό να σε επιλέγει ο κατηγορούμενος ή οι οικείοι του ως συνήγορο υπεράσπισης. Υπάρχουν υποθέσεις που εκ φύσεως δεν θα ήθελα ποτέ να αναλάβω, κυρίως δε όταν είμαι πεπεισμένος ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος. Παραδείγματος χάριν: Aν αντιληφθώ ότι ο κατηγορούμενος σε υπόθεση παιδεραστίας, βιασμού ή  παιδικής πορνογραφίας είναι πράγματι ένοχος τότε ευγενικά θα αρνηθώ να αναλάβω την υπεράσπιση.

Ήδη σε σύντομο  χρονικό διάστημα έχεις υπερασπιστεί με επιτυχία υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου, η δολοφονία του δικηγόρου στην Κυπαρισσία, η υπόθεση που αποκάλυψε η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη για τη δολοφονία του Εβραίου εμπόρου διαμαντιών, η υπόθεση των «ροζ πανθήρων», η υπόθεση της αντιδικίας των ιατρών στο Τζάνειο Νοσοκομείο, η δολοφονία του Ελληνοαμερικάνου Επιχειρηματία και άλλες πολλές.  Πες μας δυο λόγια γι’ αυτές.
  • Η υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου όντως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη. Υπερασπίστηκα τον κατηγορούμενο από κοινού με το συνάδελφο και φίλο Νίκο Καραδήμα. Τόσο στον πρώτο βαθμό όσο και στην κατ’ έφεση δίκη το αποτέλεσμα κρίθηκε με μόλις μια ψήφο διαφορά! Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αυτονόητα αυξημένος. Η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον ορισμό του εγκλήματος  που τελείται εν βρασμώ ψυχικής ορμής.
  • Η υπόθεση της δολοφονίας του συναδέλφου στην Κυπαρισσία με έχει συγκλονίσει. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δύο θύματα: ο συνάδελφός μου και ο κατηγορούμενος που κατά τη γνώμη μου είναι αθώος!
  • Η δολοφονία του Εβραίου εμπόρου διαμαντιών. Μια υπόθεση που είχε βοηθήσει η Αγγελική Νικολούλη να ανακαλυφθεί το πτώμα ενός ανθρώπου μέσω της εκπομπής της. Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να ληστέψουν έναν Εβραίο έμπορο διαμαντιών και αυτή τους η προσπάθεια κατέληξε στο θάνατο του ανθρώπου. Πάνω στο πανικό τους έβαλαν το πτώμα σε ένα μπαούλο και το απέκρυψαν στο Λαύριο σε κάποια ορυχεία. Σε αυτή λοιπόν την υπόθεση το δικαστήριο όμοφωνα αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.
  • Η υπόθεση των «Ροζ Πανθήρων»: λόγω εθνικότητας και ομοιότητας στον τρόπο δράσης με τους διαβόητους κακοποιούς ορισμένοι Σέρβοι κατηγορήθηκαν στην Ελλάδα ως μέλη της διεθνούς αυτής οργάνωσης.
  • Η υπόθεση της δολοφονίας Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία οπού ήμαστε στην υπεράσπιση μαζί με τον Αλέξη Στεφανάκη. Μια νεαρή κοπέλα μοντέλο από τη Ρωσία, η οποία κατηγορήθηκε αδίκως- κατά τη γνώμη μου- για τη δολοφονία ενός ΕλληνοΑμερικανού επιχειρηματία. Ήδη η υπόθεση αυτή κρίθηκε πρωτοδίκως και ομόφωνα αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στην κατηγορουμένη. Μάλιστα το Δικαστήριο διχάστηκε ως προς την ενοχή της με ψήφους 4 υπέρ της ενοχής και 3 υπέρ της αθωότητάς της. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε ασκήσει έφεση και αναμένεται να δικαιωθούμε στο εφετείο.
  • Η υπόθεση της αντιδικίας των ιατρών στο Τζάνειο Νοσοκομείο αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο για εμένα από πολλές απόψεις!


Με τον δικηγόρο κ.Αλέξη Στεφανάκη ήσασταν αντίδικοι στην υπόθεση του Νίκου Σεργιανόπουλου! Στην υπόθεση της δολοφονίας του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία  που παρακολούθησα από κοντά συνεργαστήκατε. Μίλησε μου για αυτό!
Με τον φίλο μου τον Αλέξη γνωριστήκαμε -όπως ανέφερες- με αφορμή την αντιδικία στην υπόθεση  του Νίκου Σεργιανόπουλου. Μέσα από αυτή την υπόθεση αναπτύχθηκε αμοιβαίος σεβασμός, δυνατή φιλία και δηλώνω ότι απόλαυσα τη συνεργασία μας.

Υπήρχε στιγμή που φοβήθηκες για τη ζωή σου, σε ακραίες υποθέσεις ;
Σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας πραγματικά κινδύνεψε η σωματική μου ακεραιότητα. Η αντίδικη  πλευρά δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι άλλο ο αντίδικος και άλλο ο δικηγόρος του αντιδίκου. Κάποιοι άνθρωποι ταυτίζουν τον πελάτη(τον εντολέα) με το δικηγόρο: αυτή είναι εσφαλμένη προσέγγιση.

Όπως γνωρίζω έχεις μια υπέροχη οικογένεια και προσφάτως ήρθε και ένα νέο μέλος ακόμα για να σας ολοκληρώσει. Σκέφτεσαι αργότερα να τον οδηγήσεις προς την κατεύθυνση σου;
Αν με ρωτάς ως Δημήτρη Γκαβέλα θα σου απαντούσα ότι θα ήθελα να ακολουθήσει το δικό μου επάγγελμα και να αναλάβει κάποια στιγμή την τύχη του γραφείου μου. Αν με ρωτάς ως πατέρα θα ήθελα να κάνει μια επιλογή από την οποία να δηλώσει αργότερα απόλυτα ευτυχισμένος

Κλείνοντας, θα ήθελα τη δική σου συμβουλή για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στο χώρο της Νομικής.

Ευκαιρίες στη δικηγορία υπάρχουν. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, ενημέρωση, μελέτη, επιμονή και καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Η δικηγορία δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.