ΦΟΒΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ… Η ΟΛΓΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ! ΜΕ ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον Αγροτικό κόσμο ο νέος Νόμος 4264 ως προς την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος.
Σήμερα το πρωί, στην πιλοτική αγορά αγροτών Πρέβεζας, η «Ήπειρος της Ανατροπής» με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς σε συνάντηση ώστε να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους απέναντι στο νόμο με αριθμ. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α) με τίτλο « Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις ».
Σύμφωνα με την Ήπειρο της Ανατροπής, η διαβούλευση αυτού του νόμου αναρτήθηκε τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου και είχε καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη  του Πάσχα 22 Απριλίου.  Εννέα μέρες διαβούλευσης μαζί με τις αργίες του Πάσχα και το ψήσιμο του οβελία, αποδεικνύει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους άμεσα εμπλεκόμενους. Το ΥΠ.Α.Ν. τελικά πληροφόρησε  τους πολίτες ότι λόγω άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή η διαβούλευση  θα έκλεινε  στις 16-4-2014 και ώρα 14:00. Στο  άρθρο 40 του  νόμου  με τον τίτλο «καταργούμενες διατάξεις» καταργείται η άδεια παραγωγού με την οποία μπορούσαν οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους ανά την επικράτεια απευθείας στους καταναλωτές. Ουσιαστικά στόχος  των κυβερνώντων,  που νομοθετούν χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, είναι να στρέψουν τους παραγωγούς στη χονδρική πώληση των προϊόντων τους. Ο τρόπος όμως που διενεργείται το χονδρεμπόριο στη χώρα μας ( τιμές παραγωγών, τρόπος πληρωμής , χρόνος πιθανής πληρωμής ) καθιστά απολύτως μη βιώσιμη μια μέση αγροτική εκμετάλλευση.
Η « λογική » αυτή των κυβερνώντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης από το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της χώρας αφού ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει το συντριπτικό ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τις καθιστά μη βιώσιμες».

Σχολιάζοντας την παραπάνω άποψη στην Τ.Φ. ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός, τάχθηκε υπέρ του νέου Νόμου ο οποίος όπως ανέφερε «καταπολεμά 100% το παραεμπόριο».
Ο κ. Ραβανός υποστήριξε πως η στάση του «Συνδυασμού Ήπειρος της Ανατροπής» έχει μοναδικό στόχο την ψηφοθηρία και όχι την προστασία των αγροτών.
Ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο μόνος τους στόχος είναι οι ψήφοι. Με τον καινούριο Νόμο 4264, απαγορεύεται πλέον το πλανόδιο εμπόριο και το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει το «καθεστώς» που ίσχυε μέχρι τώρα και ο καθένας πήγαινε στο Δήμο, έπαιρνε  μια βεβαίωση ότι έχει σταφύλια ή πορτοκάλια και του δίνονταν μία εξάμηνη άδεια για να πουλήσει και πωλούσε χωρίς ταμειακή μηχανή, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πηγαίνει σε Συνεταιρισμούς ή σε Εμπόρους να αγοράζει προϊόντα και στη συνέχεια να τα πουλάει στους καταναλωτές με την «ταμπέλα» του παραγωγού.
Οι Υπηρεσίες έχουν μεγάλη ευθύνη που δεν ελέγχουν! Φταίνε που δεν έλεγξαν ποτέ και δεν έδωσαν σωστά τις άδειες οι οποίες έπρεπε να δοθούν σε αγρότες που πραγματικά έχουν ανάγκη» ανέφερε ο κ. Ραβανός.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη για να δουλέψουν ως πλανόδιοι έμποροι, οι οποίοι όμως δεν τα καταφέρουν διότι υπάρχει μεγάλη πίεση από την Ευρώπη.
Εγώ δεν θα επισκεπτόμουν τους αγρότες όπως κάνει η ‘Ήπειρος της Ανατροπής’, εάν ενδιαφέρονται όντως για το πρόβλημα, για ποιο λόγο δεν επισκέπτονται τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες εξέδωσαν άδειες και να τους θέσουν το ερώτημα για τα κριτήρια που δόθηκαν οι άδειες; Ποιοι πήραν τις άδειες και τι τις έκαναν; Ποιος Αντιδήμαρχος και ποιος γεωπόνος έβαλε την υπογραφή του γι’ αυτές τις άδειες;» σημείωσε και επισήμανε «Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο μεγάλη αντίδραση μόνο στην Ήπειρο για τις συγκεκριμένες άδειες (σταθερού εμπορίου και πλανόδιου); Πρώτον γιατί με μία άδεια δούλευαν παντού, το ανέχονταν τόσα χρόνια οι Υπηρεσίες άρα είναι και οι υπεύθυνες και όχι οι αγρότες.
Δεύτερον, πως μπορεί κάποιος με άδεια πλανοδίου να κάνει στάσιμο εμπόριο στην Πρέβεζα;
Τρίτον, γιατί μόνο στην Πρέβεζα υπάρχουν «σκιές»(χώροι στάσιμου εμπορίου), και όχι στη Μακεδονία ή την Κατερίνη δεν υπάρχει καθόλου στάσιμο εμπόριο; Άλλος Νόμος στη Βόρειο Ελλάδα, άλλος Νόμος εδώ;
Με το Νόμο 4264 που καταγγέλλει  η «Ήπειρος της Ανατροπής», όλα αυτά τελειώνουν και σταματάει 100% ουσιαστικά το παρεμπόριο από ανθρώπους – δήθεν αγρότες» κατέληξε ο κ. Ραβανός.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Όλγα Γεροβασίλη άρχισε το… αντιπολιτευτικό της έργο… Και ως εκπρόσωπος Προοδευτικής Παράταξης σκοπεύει στην… «πρόοδο» των αγροτών με… στακαστρούκες.
Φοβού Αλέξανδρε, η Όλγα ξεκίνησε τις… ανατροπές και τις φοβέρες από το Νόμο 4264!


Άρης Τσελίκος
ΠΗΓΗ: topikifoni.gr  - Εφημερίδα Τοπική Φωνή

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.