Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς να γνωρίζουν 100% τι τους επιφυλάσσει αυτό το καλοκαίρι. Πέντε από τους 25 διεθνείς είναι ελεύθεροι και ωραίοι.

Και από τους υπόλοιπους 19, μόνο για επιπλέον έξι μπορεί κάποιος να βάλει με μικρή επιφύλαξη το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχεια της καριέρας τους στην ομάδα όπου ανήκουν σήμερα.  Εχουμε και… γράφουμε, λοιπόν.
EΛΕΥΘΕΡΟΙ: 5
1. Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ): Στα 29 του. Θα έχει (ήδη έχει) προτάσεις και από την Bundesliga και από την Premier League. Δεν είναι τύπος των «αλλαγών». Από το 2002 ως το 2014, μόνο τρεις σταθμοί: Χερενφέιν, Μάντσεστερ Σίτι, Σέλτικ. Το Αμβούργο, η Γκλάντμπαχ, η Σάντερλαντ, η Χαλ, η Μαρσέιγ έχουν ήδη καταγραφεί στις αναφορές των ξένων media ως ενδιαφερόμενες. Και πόσες δεν ξέρουμε εμείς και ξέρει εκείνος… Κρίσιμη η απόφασή του. Φεύγει από πρωταθλήτρια και σταθερή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
2. Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ): 34 ετών, 11 ομάδες, τρεις τούρκικες, τρίτος σκόρερ στην εθνική ομάδα, πίσω από Αναστόπουλο και Χαριστέα (χρειάζεται ένα για να «ισοφαρίσει» τον Αγγελο με 25 τέρματα). Φανταστική σεζόν με 13 γκολ/9 ασίστ σε 24 ματς! Αλλά σε ομάδα (Κόνιασπορ) που μαχόταν για την αποφυγή του υποβιβασμού και τού έδωσε και το περιβραχιόνιό της! Δεν θα έχει πρόβλημα να βρει ομάδα και σχετικά καλό συμβόλαιο, το ζητούμενο είναι η επιλογή.
3. Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ): Στα 35 του πλέον. Εληξε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, «παίζει» από τον χειμώνα το σενάριο για την ΑΕΚ, όμως τούτος ‘δω ο τύπος που μπορεί να παίζει μέχρι τα 50 του ως στόπερ σ’ αυτό το επίπεδο της Σούπερ Λίγκας, είναι απρόβλεπτος!  Για να δούμε τι θα δούμε, διότι δεν έχει αποφανθεί και ο Αγγελος αν μπορεί το παλικάρι και με πόσα χρήματα «μπορεί»…
4. Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ): Η πρόταση από τον Παναθηναϊκό είναι η μοναδική που έχει ως τώρα, αλλά ακόμη δεν έχει πει το «ναι». Άλλη ομάδα από την Ελλάδα δεν υπάρχει, μα αν τελικά αρνηθεί, θα πάρει το ρίσκο να περιμένει προσφορά από… εξωτικούς ποδοσφαιρικούς προορισμούς με πάρα πολλά χρήματα για τον τελευταίο (;) χρόνο της καριέρας του.
5. Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα): Στα 33 του, η Βερόνα τον θέλει. Γιατί να μην τον θέλει; Ούτε τα… εκατομμύρια του δίνει, ο ένας από τους δυο βασικούς της στόπερ ήταν (30 συμμετοχές), στη 10η θέση τερμάτισε η ομάδα. Δεν έχει ως προτεραιότητα τον επαναπατρισμό και σ΄ αυτή την ηλικία, ανάλογα και με την χρονική διάρκεια του συμβολαίου του, θα παίξουν (απολύτως λογικά) ρόλο και τα χρήματα.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ή ΠΙΘΑΝΗ ΠΩΛΗΣΗ: 12
1. Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα): Εχει αποφασίσει να μην παραμείνει στη Γρανάδα, παρότι ήταν βασικός τον τελευταίο μήνα. Εχει συμβόλαιο με την Ουντινέζε, η οποία στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος έβαλε βασικό τον 18χρονο Σιμόνε Σκουφέ, για τον οποίο έχει ήδη γραφτεί το «νέος Μπουφόν» (όπως συμβαίνει πάντα…). Η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας έχει καταθέσει πρόταση 2 εκατ. ευρώ στην Ουντινέζε και είναι φαβορί. 
2. Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ): Στα 28 του, έχει συμβόλαιο για έναν επιπλέον χρόνο και βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης. Όμως έχει ανοιχτές τις κεραίες του για το εξωτερικό. Πιθανότατα θα μείνει στον ΠΑΟΚ αν δεν ζητήσει... «τρέλες». Θεωρητικά είναι στο «πικ» της έως τώρα καριέρας του με σεζόν βασικού και ταξίδι στο Μουντιάλ. 
3. Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός): Στο σημείο του Γλύκου, αλλά… οκτώ χρόνια νεότερος. Βασικός ουσιαστικά για πρώτη σεζόν και ταξίδι στη Βραζιλία. Το όνομά του είναι στην ατζέντα όλης της Ευρώπης. Δεν σκέφτεται τη μεταγραφή, αλλά αν προκύψει πρόταση κοντά στα 2,5 – 3 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός θα το σκεφτεί σοβαρά. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.
4. Κώστας Μανωλάς (ΟΣΦΠ): Το πιο hot όνομα παίκτη που αγωνίζεται στην Σούπερ Λίγκα για μεταγραφή. Ο ΟΣΦΠ αφήνει τις σοβαρές συζητήσεις μετά το Μουντιάλ. Στα 22 του, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016. Τεράστια βελτίωση σε μικρό χρονικό διάστημα, βασικός στην εθνική και (2 γκολ) στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, ο «Ελληνας στόπερ» είναι το Νο 1 εξαγώγιμο ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας, ο Ολυμπιακός είναι πια ομάδα που «ντιλάρει» πάρα πολύ. Όλα ανοιχτά μετά το Μουντιάλ. Θα κριθεί από το ύψος των προσφορών. 
5. Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός): Στα 29 του, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016. Ολο και περισσότερο στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού αναφέρεται τον τελευταίο μήνα η πιθανότητα πώλησής του. Ισως να «εξαργυρώσει» τη θέση βασικού στο Μουντιάλ, όμως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες παραμονής.
6. Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε): Εφτασε στα 33, πέρυσι είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2015. Δεν έχει πρόβλημα στη Λεβάντε, ίσως να πάρει και περιβραχιόνιο αν παραμείνει εφέτος. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Το συμβόλαιό του είναι από τα «κανονικά» της Primera Division σ΄ αυτή την κλίμακα ομάδων. Μπορούν πολλές ισπανικές και ελάχιστες ελληνικές ομάδες να το καλύψουν.
7. Αλέξανδρος Τζιόλης (ΠΑΟΚ): Επαιξε εφέτος σε 44 ματς με τον ΠΑΟΚ και την Καϊσερίσπορ. Πιθανότατα θα επιστρέψει στον Δικέφαλο, με τον οποίο έχει συμβόλαιο, ο Αναστασιάδης θέλει παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά. Στα 29 του, δεν διστάζει για αλλαγές, είναι από τους λίγους Ελληνες που έχουν αγωνιστεί σε Γερμανία – Ισπανία – Ιταλία – Γαλλία! Αν υπάρξει πρόταση, όλα ανοιχτά.
8. Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός): Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει συμβόλαιο μέχρι το 2017, παίζει ήδη 3 ½ χρόνια στον πρωταθλητή Ελλάδας, είναι αναντικατάστατος στην ενδεκάδα της εθνικής Ελλάδας. Δεν έχει στο μυαλό του τη μεταγραφή, ούτε είναι στην transfer list του Ολυμπιακού. Όμως ο ΟΣΦΠ είναι πλέον κλαμπ που δεν λέει «όχι» σε συμφέρουσες προσφορές ακόμη και για βασικούς και ήδη έχουν γραφτεί κάποιες ομάδες στα ρεπορτάζ. Λίγες, πάντως, οι πιθανότητες να πωληθεί. 
9. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Μπολόνια): 27 συμμετοχές, 2 γκολ, 4 ασίστ, βασικός στον β΄ γύρο. Εχει συμβόλαιο μέχρι το 2016 και ίσως με τις εφετινές εμφανίσεις του κερδίσει ένα συμβόλαιο στη Serie A. Στα 28 χρόνια του, είναι σε πολύ ώριμη περίοδο, έχει βάλει καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι του με σημαντικότερο τη δύναμη και την ένταση, δύσκολα θα μείνει στη Μπολόνια με καλή προσφορά, ήδη έχει δείξει ενδιαφέρον η Βερόνα.
10. Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια): Σχεδόν βέβαιη η πώλησή του. Εχει συμβόλαιο μέχρι το 2017, έχει φορέσει ακόμη και το περιβραχιόνιο της Μπολόνια, 28 συμμετοχές εφέτος, σε καταπληκτική ηλικία (27) καλό όνομα στο Καμπιονάτο, το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι η επόμενη ομάδα του. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος της πρότασης, γιατί η Μπολόνια δεν θα ζητήσει λίγα… Πιθανό το «μπαμ» από ιταλική ομάδα του… πρώτου «ραφιού»!
11. Παναγιώτης Ταχτσίδης (Κατάνια/Τορίνο): Στα 23 του έχει ήδη φορέσει τη φανέλα έξι ιταλικών ομάδων – πιο βαριά της Ρόμα. «Εγραψε» 23 συμμετοχές. Με την Κατάνια που υποβιβάστηκε και με την Τορίνο που απέτυχε τελικά να βγει στο Europa League, αλλά προόδευσε και ήθελε το 50% των δικαιωμάτων του. Καλό θα ήταν να παραμείνει στο Τορίνο, αλλά… ουδείς γνωρίζει τα θα συμβεί.
12. Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ): Κυριολεκτικά παίζει τη μεταγραφή του στο Μουντιάλ, αν και ο ίδιος δεν αγχώνεται και αυτό είναι προς όφελός του. Εχει συμβόλαιο μέχρι το 2018 στη Φούλαμ, όπου έχει καταπληκτικές άκρες ο Μίνο Ραϊόλα (Κασάμι), ασφαλώς δεν θα ήθελε να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό του Τσάμπιονς Λιγκ για να παίζει σε ομάδα της Championship, όλες οι κεραίες ανοιχτές.
“ΣΙΓΟΥΡΟΙ” 6*
1. Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ)
2. Ανδρέας Σάμαρης (OΣΦΠ)
3. Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα)
4. Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ)
5. Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ)
6. Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα)
* Ποτέ δεν ξέρεις, βεβαίως για τον «Πάπα» και τον «Φέτφα» και τον Σάμαρη. Είναι σε «transferable» ηλικίες και – δυστυχώς ή ευτυχώς – εδώ και πολλά χρόνια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κινούν τα νήματα όχι περισσότεροι από 40 άνθρωποι που έχουν στο μυαλό τους μόνο το χρήμα. Αρα και τις μεταγραφές.

Πηγή: sport24.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.