Περίπου πριν από 65 χρόνια δώδεκα υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να υπογράψουν τη Συνθήκη της Βορειο -Ατλαντικής Συμμαχίας. Έπειτα από 65 χρόνια, το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη γυναίκα Γενικό Γραμματέα, με την Κολίντα Γκραμπάρ - Κιτάροβιτς να είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί σε μία από τις θέσεις βοηθού γενικού γραμματέα.
Αυτήν τη στιγμή οκτώ κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα που τα εκπροσωπεί στον τομέα της ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής στις Βρυξέλλες ή που υπηρετούν σε θέση υπουργού Άμυνας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πάνω από το ήμισυ των μελών έχουν υπάρξει επικεφαλής κρατών.
Φυσικά, αν μια γυναίκα είναι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ή όχι στην παρούσα κατάσταση μάλλον θεωρείται μικρό πρόβλημα. Είναι αναμφίβολα πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που σήμερα, στην παρούσα κατάσταση, κρύβεται καλά πίσω από μια «ρώσικη αρκούδα».
Παρ 'όλα αυτά, είναι ακριβώς λόγω αυτών των γεγονότων που το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το μικρό πρόβλημα. Όπως έχουν διαπιστώσει πρόσφατες έρευνες οι γυναίκες φέρουν μια ποικιλία τεχνικών στην επίλυση προβλημάτων. Αυτό σημαίνει ασφαλώς ότι, η πολυμορφία στην κορυφή της ιεραρχίας μπορεί να προσφέρει απρόσμενες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα.
Αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο εσωτερικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανισότητα των δύο φύλων. Το θηλυκό στοιχείο σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, είναι επίσης ένα θέμα τεράστιας σημασίας, καθώς οι γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες συχνά πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.
Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος "Γυναίκες στο ΝΑΤΟ" η Mari Skaare η πρώτη Ειδική Αντιπρόσωπος για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια μας μιλά για την ανάπτυξη της πολιτικής στην ημερήσια διάταξη του τομέα αφιερωμένου στις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και το στόχο, που είναι περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους. Η Skaare αναφέρεται επίσης στο ρόλο που παίζει η θέση της και είναι αρκετά ειλικρινής όταν διευκρινίζει ότι η δημιουργία "μιας τέτοιας θέσης απο το ΝΑΤΟ είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει πολύ σοβαρά τον τομέα που αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια ".
Στις 28 Μαρτίου ο Jans Stoltenberg ορίστηκε ως ο επόμενος Γενικός Γραμματέας. 65 χρόνια μετά το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη γυναίκα Γενικό Γραμματέα. Γιατί νομίζετε οτι γίνεται αυτό;
Κατ 'αρχάς, επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να συγχαρώ τον Jans Stoltenberg για τον διορισμό του. Η παρατήρησή σας ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε ποτέ γυναίκα Γενικό Γραμματέα, είναι πράγματι έγκυρη. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες με τα κατάλληλα προσόντα που θα μπορούσαν να κρατήσουν αυτήν τη θέση. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δεν αφορά μόνο το ΝΑΤΟ. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να ανέβουν στην κορυφή σε διάφορα ιδρύματα και επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, είναι πολύπλοκα και δύσκολο να ξεπεραστούν. Οι διακρίσεις και η αρνητική στάση κατά των γυναικών όπως και η διαρκής δυσκολία, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, στο να αντισταθούν στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης, όταν κάνουν επιλογές καριέρας, μας κρατά πίσω. Όλα αυτά μας εμποδίζουν από το να ωφεληθούμε από τις δεξιότητες και τις ικανότητες που μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες και συγκεκριμένα σε ηγετικές θέσεις.
Μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων στις δομές και τα όργανα του ΝΑΤΟ είναι αυτοσκοπός , είναι επίσης ένα μέσο για τη βελτίωση των επιδόσεων. Είμαστε ενήμεροι για τις προκλήσεις του μέλλοντος και έχουμε σημειώσει πρόοδο! Προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια ορθή πολιτική και σημαντική συμβολή στην ημερήσια διάταξη του προγράμματος «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», που έχει ως στόχο περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους. Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.
Η σύνθεσή του ΝΑΤΟ φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό των γυναικών που προσλαμβάνονται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Γίνεται κάτι για να αλλάξει αυτό και πώς προτείνετε ότι μπορεί να αλλάξει;
Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της σύνθεσης των δομών και των φορέων του ΝΑΤΟ και τη σύνθεση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων. Το ΝΑΤΟ δεν έχει τις δικές του μόνιμες δυνάμεις. Οι εισφόρες στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ γίνονται από μεμονωμένα έθνη με ειδικές απαιτήσεις δύναμης που προσδιορίζονται από τους στρατιωτικούς διοικητές μας. Η παροχή των γυναικών στρατιωτών και αξιωματικών στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις γίνεται ανάλογα με τις εθνικές αποφάσεις.
Κατά την άποψή μου, η σύνθεση των οργάνων ασφαλείας και των εθνικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σύνθεση των πληθυσμών. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τους σωστούς ανθρώπους στη θέση τους, τότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τόσο το γυναικείο ανθρώπινο δυναμικό όσο και το ανδρικό.
Ο πιο πολύτιμος εξοπλισμός των ένοπλων δυνάμεων είναι η ανθρώπινη δύναμη του εγκεφάλου. Οι γυναίκες που αναπτύσσονται σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μας επιτρέπουν να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Η ένταξη των γυναικών σε όλα τα επίπεδα σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση, αλλά να είναι η καθημερινότητα. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι και να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας. Για το σκοπό αυτόν, το ΝΑΤΟ στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες κατάρτισης.
Είστε η πρώτη Ειδική Αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Κατ 'αρχάς, τι συνεπάγεται στον ρόλο αυτο; Πότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια τέτοια θέση και γιατί τώρα;
Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει μια τέτοια θέση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ έχει πάρει την ημερήσια διάταξη για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια» πολύ σοβαρά. Είμαι το κομβικό πρόσωπο του ΝΑΤΟ για θέματα σχετικά με τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια» και ο ρόλος μου είναι η ευαισθητοποίηση, ο συντονισμός , η συνοχή στην πολιτική και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, αλλά και να βοηθάω τον οργανισμό στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Μου αρέσει επίσης πολύ να συνομιλώ με κράτη-εταίρους, άλλους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης δέσμευσης και ηγεσίας, ανοίγοντας το δρόμο για πρακτική συνεργασία και μέτρα.
Πώς οι γυναίκες ανεβαίνουν ή όχι, φαίνεται να γίνεται «πρωτοσέλιδο» όλο και πιο συχνά νομίζετε ότι «το να είσαι γυναίκα» στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να γίνεται πρωτοσέλιδο;
Το να υπάρχουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις τόσο στον στρατιωτικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς της κοινωνίας μας πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει σε αυτο το σημείο ακόμη. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Μια γυναίκα σε ηγετικό ρόλο θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, τη σημασία και την ίδια στιγμή την ομαλότητα, ως προς τη συμμετοχή των γυναικών επί ίσοις όροις με τους άνδρες.
Ρίχνοντας το φως της δημοσιότητας σε κάποιες από αυτές τις γυναίκες που έχουν τολμήσει να σκεφτούν «έξω από τα παραδοσιακά πλαίσια» και που οι καριέρες που έχουν επιλέξει δεν είναι παραδοσιακού τύπου, θα μπορούσαμε να δείξουμε το δρόμο προς την εξάλειψη του παραδοσιακού τρόπου σκέψης.
Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες είναι τα εύκολα θύματα στις συγκρούσεις. Πώς υλοποιείται από το ΝΑΤΟ το ψήφισμα 1325;
Όλες οι διενέξεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και τον άμαχο πληθυσμό. Ο καλύτερος τρόπος για τη διαχείριση των συγκρούσεων είναι να τις εμποδίσουμε από το να συμβούν. Όταν αυτά συμβαίνουν. Θα πρέπει ωστόσο, να τα αναλύσουμε και να τα κατανοήσουμε λαμβάνοντας υπόψην μας και τη διάσταση του φύλου. Στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζουμε ότι η σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο λόγω των διαφορετικών κοινωνικών ρόλων και την κατάστασή τους. Συχνά οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία των γυναικών σε εμπόλεμες περιοχές, για παράδειγμα, κατά των συγκρούσεων που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να δούμε μόνο τις γυναίκες ως θύματα, ως παθητικούς αποδέκτες βοήθειας και προστασίας. Η ενδυνάμωση των γυναικών θα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους. Ως εκ τούτου, το κλειδί ειναι η διασφάλιση ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας.

Το ΝΑΤΟ βαδίζει προς τα εμπρός. Μαζί με τα εταιρικά κράτη έχουμε μόλις αναθεωρήσει την πολιτική του ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της απόφασης 1325 του ΣΑΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων τα οποία περιγράφουν τη δέσμευσή μας στην ημερήσια διάταξη για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια».
Συμβάλλουμε στην υλοποίηση της απόφασης 1325 του ΣΑΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων μέσω της πρακτικής συνεργασίας με τους εταίρους, για παράδειγμα την κατάρτιση στο θέμα της ισότητας των φύλων.
Επίσης, όταν βοηθάμε στη διαχείριση των κρίσεων γνωρίζουμε ποια είναι η ανάγκη για την ενσωμάτωση του φύλου στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργασιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε επίσης την αξία της ανάπτυξης Συμβούλων Ισότητας σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και επιχειρήσεις. Επιπλέον θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία συνεργασίας με γυναίκες σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ είναι ενεργό, προκειμένου να τους δώσει φωνή και να ενισχυθεί ο ρόλος τους.
Απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις γυναίκες σε περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο και τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ;
Η κατάσταση της ασφάλειας για τις γυναίκες και τα κορίτσια, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους, πολύ συχνά παραβλέπεται σε καταστάσεις συγκρούσεων και μετά από συγκρούσεις, και, ναι, χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα από τους φορείς της διεθνούς κοινότητας καθώς και τους εθνικούς φορείς.
Στο Αφγανιστάν εχει γίνει σημαντική πρόοδος στις συνθήκες διαβίωσης και συμμετοχής των γυναικών τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αμείλικτης προσπάθειας από τους άνδρες και τις γυναίκες στο Αφγανιστάν για ένα καλύτερο μέλλον , που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και τους άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της εποχής των Ταλιμπάν οι γυναίκες έμειναν ουσιαστικά εκτός της δημόσιας ζωής. Σήμερα οι γυναίκες είναι και πάλι εκτενώς παρούσες στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Επίσης, η τεράστια αύξηση της πρόσβασης στα σχολεία και στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα κορίτσια σήμερα είναι ακόμα μια ένδειξη της περαιτέρω αποκατάστασης των γυναικών στην αφγανική κοινωνία. Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής .
Το ΝΑΤΟ, μέσω της αποστολής της ISAF, υποστηρίζει την αφγανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει το ρόλο των γυναικών στο πλαίσιο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Η αποστολή της ISAF θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Το ΝΑΤΟ προτίθεται να συνεχίσει τη στήριξη της περαιτέρω επαγγελματοποίησης αυτών των δυνάμεων, την πρόσληψη γυναικών και την εκπαίδευση σε θέματα φύλου, μετά το 2014.
Το ψήφισμα 1325 επιδιώκει να εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές τόσο για την προστασία των γυναικών, όπως στη συμμετοχή τους. Ήτανε δύσκολο να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές και αν ναι, γιατί;
Οι διαρκείς φραγμοί για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 απαιτούν συντονισμένες δράσεις σε ένα ευρύ μέτωπο. Έθνη, διεθνής οργανισμοί και η κοινωνία πρέπει να συνεργαστούν. Η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας.
Κατά τη γνώμη μου, οι δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη ευαισθητοποίησης και ικανοτήτων, καθώς και το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την εφαρμογή αυτής της ατζέντας τείνουν να περιθωριοποιούνται και να μην είναι ένα βασικό μέρος της καθημερινότητας μας. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί στο να δείχνει ότι η ηγεσία άρει υφιστάμενους φραγμούς. Είμαι υπερήφανη που εκπροσωπώ ένα γενικό γραμματέα, τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Χίλαρι Κλίντον για την προώθηση των Γυναικών στην Ειρήνη και την Ασφάλεια.
Η κατάρτιση και η εκπαίδευση αποτελούν επίσης σημαντικά εργαλεία προς την αύξηση της ευαισθητοποίησης. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στην καθημερινή τους εργασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, στο ΝΑΤΟ, έχουμε ενισχύσει την εκπαίδευση μας σχετικά με το θέμα του φύλου. Δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα που προκύπτουν απο το προγράμμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και κάνοντάς τα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας απαιτεί σωστό σχεδιασμό.
Παρατηρώ ότι η ενσωμάτωση των φύλων στο ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, έχει γίνει ιδιαιτέρως κατανοητό ότι ενισχύει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις ασφαλείας. Συνεπώς προοδεύουμε!
Το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, τι ρόλο παίζουν οι αξίες στην προώθηση της ατζέντας του τομέα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» ;
Ο γενικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των μελών του με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, ωστόσο αυτό δεν ορίζεται από τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, αλλα από τις αξίες που μοιραζόμαστε. Είμαστε ενωμένοι με τις αρχές της ατομικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Δεν έχουμε ατομική ελευθερία αν οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, δεν έχουμε δημοκρατία, αν δεν μπορούν να συμμετέχουν οι γυναίκες, δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών και δεν υπάρχει κανένας κανόνας δικαίου εάν οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η εργασία μας για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια» είναι θεμελιώδης για την υλοποίηση των κοινών μας αξιών και επομένως στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας.

Πηγή: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.