H Standarnd & Poor's αναβάθμισε τελικά κατά μία βαθμίδα την Ελλάδα από Β- σε Β, θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι που απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας έχουν μειωθεί, ενώ προβλέπει πως η χώρα μπαίνει σε πορεία ανάπτυξης.
Εκτός από την αναβάθμιση αυτή καθεαυτή, πολύ σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις που κάνει. Σύμφωνα με αυτές η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία περίοδο ανάπτυξης, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο ίδιος οίκος εκτιμά επίσης, πως θα υπάρξουν κάποιες φοροελαφρύνσεις, αλλά συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, δηλαδή να προχωρήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής.
Πάντως, η απόφαση της S%P αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για δανεισμό από τις αγορές, αφού δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις και καλό κλίμα για περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων των ομολόγων, καθώς και για ευχερέστερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. 
Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με την S&P την άνοδο του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας, που με τη σειρά της θα στηρίξει την προσπάθεια για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2014 - 2017.
Το ποσοστό του 2% είναι μικρότερο έναντι του στόχου για 4,5% που έχει θέσει η τρόικα, ωστόσο, σύμφωνα με την S&P, πρόκειται για έναν στόχο πολύ πιο εφικτό, από πολιτικής πλευράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντλεί ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ από εδώ και στο εξής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση πως δεν έχει μεγάλα περιθώρια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του σκέλους των εσόδων.
Η S&P εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για ήπιες μειώσεις φόρων, ενώ διαπιστώνει ελαφρά παγίωση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία.


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.