Θα το πούμε καθαρά και ξάστερα. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν για την οικονομική τους πολιτική. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ξεκάθαρο και διαυγές από τη δημοσκόπηση της Alco.
Από το σύνολο των πολιτών μόνο το ένα τέταρτο περίπου θεωρεί τη μία πολιτική για την οικονομία καλύτερη από την άλλη. Συγκεκριμένα το 28% θεωρεί καλύτερη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 27% που προκρίνουν την κυβερνητική πολιτική.
Όμως, το ελαφρύ προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της οικονομίας εξουδετερώνεται από την εκτίμηση ότι ο Σαμαράς μπορεί να διασφαλίσει καλύτερη συμφωνία για το χρέος από τον Τσίπρα (31% έναντι 27%).
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η οικονομία δεν αποτελεί ατού ούτε για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ούτε για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλλον για μειονέκτημα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Κι΄ αυτό είναι δυσμενέστερο για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υφίσταται τη φθορά της άσκησης οικονομικής πολιτικής.
Οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους δύο μονομάχους. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα αν αποφύγει στο μέλλον λάθη τύπου ΕΝΦΙΑ, καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και προπαντός διαπραγματευθεί και επιτύχει μία επωφελή ρύθμιση για το χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά θα πρέπει να προβληματιστεί γιατί παρά τις υποσχέσεις (ή μήπως εξαιτίας αυτών;) δεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες ότι με την οικονομική πολιτική που εξήγγειλε θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και ταυτοχρόνως θα ανακουφίσει τους πολίτες.
Αν η απάντηση ήταν εξαιτίας των υποσχέσεων η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαϊκισμός δεν είναι πλέον πειστικός. Αλλά μάλλον παραείμαστε αισιόδοξοι, αιθεροβάμονες θα λέγαμε, αν καταλήγαμε σε αυτό το συμπέρασμα.
Πάντως, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πείθουν κι΄ αυτό μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκό για την κυβέρνηση γιατί με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και ιδίως τους τραγικούς χειρισμούς θα περίμενε κανείς η αποδοκιμασία να είναι μεγαλύτερη ή αν προτιμάτε θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καλύτερες επιδόσεις. 
Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Ισως θα έπρεπε να ξανασκεφτεί το πρόγραμμά του. Ισως θα έπρεπε να γίνει πιο σαφές και συγκεκριμένο και προπαντός να τάζει λιγότερα.
Με φόντο τυχόν πρόωρες εκλογές το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως στο πεδίο της οικονομίας η μάχη θα είναι ντέρμπι.


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.