Μία απίστευτη απάτη που στήθηκε σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Καλύμνου, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι δράστες, επιχείρησαν να εισπράξουν 650 εκατομμύρια ευρώ μεέμβασμα, το οποίο αποδείχτηκε πως είναι εικονικό.
Ο ανακριτής της Κω, που χειρίζεται τη δύσκολη υπόθεση, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός 60χρονου Ρουμάνου, που διέμενε στην Ισπανία και φέρεται να είναι εκπρόσωπος τράπεζας του Παναμά. Ο 60χρονος κατηγορείται για απάτη από κοινού.
Μέλος της σπείρας, φέρεται να ήταν και ένας 63χρονος Γερμανός, ο οποίος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση, ωστόσο, πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα στις 28 Αυγούστου 2014, όταν η μηχανή στην οποία επέβαινε ενεπλάκη σε τροχαίο, στο Ζηπάρι της Κω.
Ο 63χρονος διέμενε στην Κάλυμνο, όπου δραστηριοποιείτο επαγγελµατικά ως σύµβουλος επενδύσεων.
Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι και ένας 61χρονος Έλληνας, ο οποίος εργάζεται ως µεσίτης στην Κάλυµνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κατηγορούμενοι, εμφανίστηκαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Καλύμνου στις 26 Φεβρουαρίου 2013, προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά με την τύχη εμβάσματος ύψους 650 εκατ. ευρώ(!) με παραλήπτη ένα από τα μέλη του κυκλώματος, μέσω εντολής σε Telex υποκαταστήματος τράπεζας στο Λονδίνο.
Στην συνέχεια o τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να εμφάνισε στη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας Καλύμνου φωτοαντίγραφο της εντολής πίστωσης, η οποία κατόπιν επικοινωνίας της Διεύθυνσης Κεντροποιημένων Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας με το υποκατάστημα της τράπεζας στο Λονδίνο, αποδείχτηκε πως ήταν πλαστή.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, υποβλήθηκε μήνυση από επιθεωρητή της ΕΤΕ στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για απόπειρα απάτης.
Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε το πρωί της επόμενης ημέρας, αστυνομικοί μετέβησαν στο υποκατάστημα της ΕΤΕ και ζήτησαν από τη διευθύντρια να επικοινωνήσει με τους δύο πρώτους κατηγορούμενους, ζητώντας τους να σπεύσουν εκεί για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης.
Όταν έφτασαν στο σημείο οι κατηγορούμενοι, συνελήφθησαν.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο γραφείο και στην οικία του πρώτου κατηγορούμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια κεντρική μονάδα υπολογιστή CLS Computer, 3 οπτικοί δίσκοι CD, 4 κινητά τηλέφωνα και δύο κάρτες sim, 88 έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση, ένα laptop ASUS, ένας κίτρινος φάκελος με 20 έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση και 300 ευρώ, έξι δολάρια και 150 SH Ισραήλ. Βρέθηκαν ακόμη δύο ατζέντες με τηλέφωνα.
Μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται και αντικείμενα που ανήκουν στον Ρουμάνο.
Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι έπεσαν και οι ίδιοι θύματα απατεώνων. Ο Γερµανός ισχυρίστηκε ότι είχε συνεργασία με εκπροσώπους εταιρείας, η οποία επρόκειτο να επενδύσει στην Κάλυµνο και στους Λειψούς για την κατασκευή ιδιωτικών νοσοκοµείων.
Τα χρήµατα, όπως είπε, επρόκειτο να επενδυθούν για το συγκεκριµένο σκοπό και ο Ρουµάνος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε έλθει στο νησί ως τοποτηρητής.
Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, και η υπερασπιστική γραµµή του Έλληνα µεσίτη, ο οποίος προσδοκούσε τεράστια οφέλη από την ανάµειξή του, στις ίδιες, υποτιθέµενες επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση όπως ισχυρίζονται και οι τρεις, το έγγραφο του εμβ
άσματος ήταν προδήλως πλαστό, δεν το κατασκεύασαν οι ίδιοι και δεν μπορούσε ποτέ να έχει έννομα αποτελέσματα, αφού η πλαστότητά του ήταν ξεκάθαρη για τα τραπεζικά στελέχη δεν θα εκτελούσαν ούτως ή άλλως το έμβασμα.


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.