Χριστούγεννα με το βλέμμα στην ερχόμενη Δευτέρα έκαναν στελέχη του υπουργείουΟικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των συστημικών τραπεζών.
Η ανησυχία κοινή και η κατάσταση ροκ. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τη ρευστότητα του Δημοσίου στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις τράπεζες τα επιτελεία έχουν επεξεργαστεί δύο ζώνες άμυνας. Η πρώτη ως το τέλος του χρόνου με κυρίαρχη την εντολή κρατείστε πάση θυσία τις καταθέσεις. Για βοήθεια προς τους υπαλλήλους που αναλαμβάνουν αυτό το δύσκολο έργο αύξησαν τα επιτόκια των καταθέσεων.
Πάντως, οι πελάτες προς το παρόν δεν προχωρούν σε σημαντικές αναλήψεις, αλλά περιορίζονται σε ερωτήσεις και μη ανανέωση των προθεσμιακών καταθέσεων.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησαν σε συσκέψεις και κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση τυχόν καταστάσεων σοκ (θεωρούν ότι ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για τέτοιες καταστάσεις) και την τροφοδοσία του τραπεζικού συστήματος με την αναγκαία ρευστότητα.
Μεγάλος ο οργασμός και στο υπουργείο Οικονομικών, αφού τόσο από τα έσοδα όσο και τις κινήσεις για την εξεύρεση της απαραίτητης ρευστότητας θα κριθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η άντληση 4,5 ως 5 δις. ευρώ για να αντιμετωπιστεί το θέμα της λήξης ομολόγων στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει τις δόσεις (πράγμα πολύ πιθανό ) από τους δανειστές. Στο υπουργείο θα επιθυμούσαν να βρεθούν άλλες πηγές και να μην γίνει χρήση των εντόκων γραμματίων γιατί θα αποσυρθεί ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση την ελληνική αγορά, που τόσο ανάγκη την έχει για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Η πρώτη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Με αυτή τα ταμιακά διαθέσιμα υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως τις 30 Δεκεμβρίου από 468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού
.
Άλλες λύσεις που εξετάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου., καθώς και οι έκτακτες εκδόσεις 3μήνων και 6μήνων εντόκων γραμματίων και η αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Η χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταμιακή ρευστότητα του Δημοσίου.
Στο τραπέζι έπεσαν και προτάσεις για καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών του Δημοσίου. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο γιατί θα επιδεινώσει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις.
Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεκινούν από 520 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, φτάνουν τα 1,6 δισ. και τον Μάρτιο ανεβαίνουν στα 2,5 δισ. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου η κατάσταση χειρίζεται διαχειρίσιμη. Μετά, όμως θα εμφανιστούν μεγάλες δυσκολίες γιατί τα ποσά για λήξεις ομολόγων που θα απαιτηθούν είναι πολύ μεγαλύτερο.


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.