Δεκτό έκανε ο 'Αρειος Πάγος το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίαςτης Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκδοθεί 30χρόνος Ρώσος στην χώρα του, ενώ δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του εκζητούμενου ότι είναι ομοφυλόφιλος και εάν επιστρέψει στην πατρίδα του θα κινδυνέψει. 
Αναλυτικότερα, οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας υπέβαλαν αίτημα στις ελληνικές αρχές για να εκδοθεί ο 30χρόνος, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2013 ένταλμα σύλληψης μετά από δίωξη σε βάρος του για δωροδοκία με εκβίαση. Ο 30χρόνος είχε διοριστεί από τοπικό δήμαρχο προϊστάμενος του τμήματος μικρών επιχειρήσεων και εμπορίου.
Από τις εισαγγελικές Ρωσικές αρχές κατηγορείται ότι την διετία 2010-2011 απέσπασε από 12 επιχειρηματίες ρούβλια (20 έως 30 χιλιάδες ρούβλια) προκειμένου να τους βοηθήσει να λάβουν δημοτικές επιχορηγήσεις, ενώ τους απειλούσε ότι αν αρνηθούν να δώσουν τα χρηματικά ποσά που ζητούσε δεν θα έπαιρναν τις επιχορηγήσεις.
Ειδικότερα, ο Ρώσος ήταν έγγαμος με ένα παιδί. Από την Ρωσία έφυγε τον Απρίλιο του 2012 και πήγε στην Ουκρανία και μετά στον Καναδά όπου εκεί αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας.
Στον Καναδά για να θεωρηθεί πρόσφυγας εντάχθηκε σε κοινωνική ομάδα ως ομοφυλόφιλος με τον ισχυρισμό ότι στην πατρίδα του υπάρχει η πιθανότητα να διωχθεί εάν γίνει γνωστός ο σεξουαλικός του προσανατολισμός.
Ενώπιον των Ελληνικών δικαστικών αρχών υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην πατρίδα του λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του και ότι στην Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί εξευτελισμό, κακομεταχείριση , διώξεις και απειλές κατά της ζωής του.
Επίσης, υποστήριξε ότι η κατηγορία σε βάρος είναι κατασκευασμένη και προσχηματική και στην πραγματικότητα οφείλεται στις ομοφυλοφιλικές του επιλογές.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη ('Αρειος Πάγος και Εφετείο Θεσσαλονίκης) σημειώνουν ότι ο 30χρόνος αν και διατελεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας ως πρόσφυγας, δεν συντρέχει στην περίπτωση του απαγόρευση έκδοσής του, καθώς από την αξιολόγηση των εγγράφων αλλά και των μαρτυρικών καταθέσεων που λεπτομερώς περιγράφουν τις αξιόποινες πράξεις που έχει τελέσει, δεν προέκυψε ότι το αίτημα έκδοσής του αποβλέπει στην δίωξη του λόγω της ιδιαιτερότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού του.
Ακόμη, ούτε αποδεικνύεται ότι στην Ρωσία απειλείται η ζωή του και η σωματική ακεραιότητά του, η ελευθερία του ή ότι η θέση του κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της ένταξής του στην ομάδα των ομοφυλοφίλων.
Ούτε όμως από το αίτημα έκδοσης προκύπτει δίωξη για διαφορετικές κατηγορίες αδικημάτων από αυτές που του έχουν αποδοθεί, αλλά ούτε προέκυψε από κανένα ‘άλλο στοιχείο ότι η δίωξη του είναι προσχηματική ή ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς και κατασκευασμένες.
Επίσης, δεν προέκυψε ότι η σε βάρος του κατηγορίες υποκρύπτουν τη βούληση των Ρωσικών αρχών για τον διώξουν και να τον τιμωρήσουν για την ομοφυλοφυλία του ή να τον υποβάλλουν σε εξευτελιστική μεταχείριση ή βασανισμό.
Αντίθετα, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβεβαιώνει στο αίτημα έκδοση του 39χρόνου ότι θα του εξασφαλιστούν όλες οι εγγυήσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις ως προς την ποινική και υπερασπιστική του μεταχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ρωσία η ομοφυλοφιλία από το 1993 έχει αποποινικοποιηθεί.
Ο 'Αρειος Πάγος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος βάσιμος φόβος να διωχθεί, να κακομεταχειριστεί, κ.λπ. λόγω των σεξουαλικών επιλογών του και ότι τον εκζητούν για να λογοδοτήσει μόνο για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίες είναι άσχετες με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.