Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή πώλησης στην ιστορία των δημοπρασιών, πίσω από τις «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο.
Ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακες του Αμεντέο Μοντιλιάνι, το γυμνό «Nu Couche»,  πωλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον οίκο Christie's έναντι 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας τη δεύτερη ψηλότερη τιμή έργου τέχνης σε δημοπρασία.
Το ρεκόρ ανήκει στον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου», που τον Μάιο πωλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πλειστηριασμός στον οποίο συμμετείχαν επτά εκατομμυριούχοι, διήρκεσε μόλις εννέα λεπτά και τελικά το «Nu Couche» πωλήθηκε σε έναν Κινέζο του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή. 
Ο οίκος δημοπρασιών είχε αρχικά εκτιμήσει τον πίνακα στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Το έργο ανήκει σε μια σειρά με γυμνών, που ο Ιταλός δημιούργησε την εποχή που ζούσε στο Παρίσι. Στη μία και μοναδική έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε στην γαλλική πρωτεύουσα ο Μοντιλιάνι, τα γυμνά του είχαν εξοργίσει μέρος του κοινού και είχε ζητηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας για την απόσυρσή τους. 
Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πίνακα, ο ήδη εξασθενημένος από τον αλκοολισμό Μοντιλιάνι , χτυπήθηκε από μηνιγγίτιδα και απεβίωσε σε ηλικία των 35 ετών.

Πηγή: 
skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.