Όταν μεγαλώσει θα μάθει ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο δρόμο της προσφυγιάς. Μπορεί να μην μάθει ούτε μια λέξη ελληνικά, όμως θα γνωρίζει ότι εδώ είδε για πρώτη φορά το φως.
Η μικρή Σουζάνα είναι ένα απ' τα χιλιάδες μεταναστόπουλα. Αυτή ωστόσο έχει μια... ιδιαιτερότητα. Ξεκίνησε αγέννητη απ' τη Σομαλία και γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 
Πριν από ένα μήνα η μητέρα της ξεκίνησε από τη Σομαλία. Διέσχισε τη Μέση Ανατολή και έφτασε στην Τουρκία. Πέρασε στη Λέσβο με βάρκα Τούρκου δουλεμπόρου. Μετρούσε μέρες για τη γέννα. Από τη Λέσβο ταξίδεψε με πλοίο για την Καβάλα. Εκεί επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ που θα τη μετέφερε στην Ειδομένη για να συνεχίσει το ταξίδι. Ξημερώματα Σαββάτου, και ενώ το λεωφορείο προσέγγιζε τη Θεσσαλονίκη, η Ασθμά είχε τις πρώτες ωδίνες τοκετού. Η 19χρονη Ασθμά μεταφέρθηκε στο Παπαγεωργίου, εκεί γέννησε τη Σουζάνα. Υγιέστατη, 3.310 γραμμάρια είπαν οι γιατροί. 
Η Σουζάνα γεννήθηκε το Σάββατο, αύριο αυτή και η μητέρα της θα πάρουν εξιτήριο. Μαζί θα πάρουν το δρόμο για το μακρινό Όσλο. Εκεί ήθελε απ' την αρχή να πάει η Ασθμά. Εκεί ελπίζει να βρει ένα καλύτερο αύριο για το μωρό της. Παιδί και η ίδια, μόλις 19 ετών, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι με τον μόλις 14 ετών αδελφό της. Δεν μιλούν καν αγγλικά. Ευτυχώς έχουν μαζί τους και τον ξάδελφό τους τον Μοχάμεντ που μπορεί και μιλάει αγγλικά και τους βοηθάει...

Πηγή Ελεύθερος Τύπος

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.