Οι Θεσμοί αποχώρησαν από την Αθήνα, με την συμφωνία για το ασφαλιστικό να μοιάζει ακόμη... μακρινή, ενώ το πότε θα επιστρέψουν συνοδεύεται από ένα... πέπλο μυστηρίου. 
Ο χρόνος βεβαίως πιέζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης καθυστερεί (σ.σ. κάτι που αποτελεί σημείο - κλειδί για το θέμα της διευθέτησης του χρέους) ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων κάνουν το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη πιο... καυτό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού «θα έχει αίσιο τέλος». Όλα αυτά παρά τις ενστάσεις για βασικές παραμέτρους του σχεδίου...


Οι εισφορές
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», κάνει εκτενή αναφορά στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών με το φορολογητέο εισόδημα.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως η σύνδεση αυτή δίνει κίνητρα για τη δήλωση των αληθινών εσόδων, αφού στην αντίθετη περίπτωση η σύνταξη θα είναι πολύ μικρή.Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι με τις προσαρμογές που θα γίνουν θα προστατευθούν τα μεσαία εισοδήματα και θα προκύψει αύξηση των εσόδων ώστε να είναι εφικτή, στο άμεσο μέλλον, ακόμη και μια μείωση των εισφορών.
Όσο για το αν η σύνδεση αυτή επιφέρει κινδύνους... φοροδιαφυγής, ο υπουργός απαντά: "Υπάρχει ένα πρόβλημα φοροδιαφυγής, γνωστό σε όλους μας. Με τη μεταρρύθμιση προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη διασύνδεση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων".
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ρωτήθηκε σχετικά με τις... προθέσεις των Θεσμών σχετικά με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, για να απαντήσει: "Το μνημόνιο προβλέπει την συνένωση των υφιστάμενων ταμείων σε ένα ταμείο κοινωνικής ασφάλισης και οι Θεσμοί επιμένουν, μέχρι στιγμής, σε αυτό".
Το βάρος στους συνταξιούχους (;)
Σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές επιβαρύνονται όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, απαντά ότι οι νυν συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί 11 συνεχόμενες μειώσεις συντάξεων.
«Η μέση σύνταξη έχει μειωθεί κατά 40% μεταξύ 2010 και 2015. Την κρίση την έχουν πληρώσει ήδη και μάλιστα ακριβά. Ξέρετε, άλλωστε, ότι από το εισόδημα των συνταξιούχων συντηρούνται πολλοί άνεργοι και νέοι άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα. Δεν φορτώνουμε στην επόμενη γενιά τα βάρη της κρίσης», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Για να προσθέσει στην συνέχεια: «Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνον με όρους ταξικούς αλλά και διαγενεακούς. Εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά τους ίδιους κανόνες και στους μελλοντικούς και στους νυν συνταξιούχους, εφόσον επανυπολογίζουμε και τη σύνταξη των τελευταίων, για να προσδιορίσουμε την υπέρ τους προσωπική διαφορά, την οποία εγγυόμαστε για πάντα».
Κλείνοντας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε την αισιοδοξία του πως η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το ασφαλιστικό "θα έχει αίσιο τέλος"...

Πηγή: Ημερησία

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.