Ποιος  φοβάται τον οδοντίατρο; Είναι αρκετά γοητευτικός οπου δεν σου αφήνει πολλά περιθώριαγια να τον "φοβάσαι". Αρκετοί απο τους επώνυμους τον εμπιστεύονται και αφήνονται στα χέρια τουόπως (Σπύρος Μπιμπίλας , Ίνα Λαζοπούλου, Γιώργος Μακρής και πρόσφατα η κορυφαίαδημοσιογράφος πανελλαδικά Tίνα Σόφος). Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας του; Eμείς τονανακρίναμε και μας έλυσε κάθε απορία.. Απολαύστε τον!!

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών;
Κατά καιρούς, έχουν προταθεί διάφορες τεχνικές βουρτσίσματος, αλλά η τεχνική η οποία μας δίνειτα καλύτερα αποτελέσματα είναι η τεχνική Bass. Με την τεχνικήαυτή,  απομακρύνεται η οδοντικήπλάκα από τις οδοντικές επιφάνειες και μέσα από τα ούλα χωρίς αυτά να τραυματίζονται και χωρίςνα φθείρονται τα δόντια.
Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και την τοποθετούμε με κλίση 45 μοιρών στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται» με τα ούλα (αυχένας του δοντιού).  Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά την οδοντόβουρτσα με μικρές επαναλαμβανόμενες δονήσεις, ώστε μερικές τρίχες της να βρεθούν μέσα στα ούλα.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλα τα δόντια και σε όλες τις επιφάνειες ανεξαιρέτως. Τέλος, για μια  πιο δροσερή αναπνοή προτείνουμε το βούρτσισμα και της άνω επιφάνειας της γλώσσας.


Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε εύκολα και οικονομικά τoχαμόγελο μας;
Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος βελτίωσης της εικόνας του χαμόγελου μας επιτυγχάνεται με τη λεύκανση των δοντιών, καθώς παρέχει τη λάμψη που ενδεχόμενα του έλειπε.
Με τη λεύκανση αλλάζουμε μόνο το χρώμα των δοντιών, αλλά δεν μπορούμε να βελτιώσουμε το σχήμα τους.  Αυτό μπορεί να γίνει με μία τεχνική η οποία είναι γνωστή ως bonding, με την χρήση σύνθετης ρητίνης (το υλικό των σφραγισμάτων). Στο ιατρείο, αφού σχεδιάσουμε την τελική μορφή του χαμόγελου και γίνει αποδεκτή από τον ασθενή, μπορούμε να προσθέσουμε ρητίνη εκεί που λείπει και έτσι να τελειοποιήσουμε το σχήμα του κάθε δοντιού σε απόλυτη αρμονία με το χαμόγελο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, δεν απαιτείται καθόλου τρόχισμα. Αντίστοιχα αποτελέσματα δίνουν οι όψεις ρητίνης, ενώ οι όψεις πορσελάνης, οι οποίες είναι πιο ακριβές δίνουν αισθητικά άψογο αποτέλεσμα, με πολύ μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

Ποια η γνώμη σας για τη λεύκανση των δοντιών; Προκαλεί βλάβες στα δόντια;
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για λεύκανση αναφέρουν αυτόν τον προβληματισμό. Παλιότερα, μπορεί τα υλικά που χρησιμοποιούνταν να μην ήταν τόσο «αθώα», αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι εταιρίες έχουν βρει τα πλέον κατάλληλα και ασφαλή υλικά. Επομένως, η λεύκανση είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, εφόσον γίνεται κάτω από την επίβλεψη του οδοντιάτρου, καθώς όλες οι τεχνικές και τα υλικά λεύκανσης που εφαρμόζονται είτε στο οδοντιατρείο, είτε στο σπίτι δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για τον ασθενή και τα δόντια του αφού έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους και έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα εμπορικά σκευάσματα τα οποία μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί από το φαρμακείο ή το διαδίκτυο αφού πολλά από αυτά εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους.

Σας έχουν έρθει ασθενείς στο ιατρείο σας που να σας ζητούν να τους φτιάξετε το χαμόγελο μιας διάσημης ή ενός διάσημου; Εσείς τι τους απαντάτε;
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο κυρίως νέοι και ενθουσιώδεις άνθρωποι, να μου ζητάνε να μετατρέψω το χαμόγελο τους στο χαμόγελο ενός star που τους αρέσει.
Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε το οτιδήποτε, να γίνει μία συζήτηση για τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του ασθενή έτσι ώστε να δούμε εάν αυτές είναι εφικτές.
Στη συνέχεια, τονίζω ότι το ιδανικό χαμόγελο δεν είναι μόνο τα δόντια αλλά ο συνδυασμός των δοντιών, με τα χείλη και το σύνολο του προσώπου. Έτσι, καταλήγουμε πάντα να δημιουργούμε ένα χαμόγελο σε χρυσή αναλογία με τα χείλη και το υπόλοιπο πρόσωπο και απόλυτα αρμονικό.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας ασθενής πριν τοποθετήσει εμφυτεύματα;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού, τοποθετούνται χειρουργικά κάτω από τα ούλα και λειτουργούν ως τεχνητές ρίζες δοντιών μετά την οστεοενσωμάτωση (όταν ενώνονται με το οστό που είναι γύρω τους). Τα οδοντικά εμφυτεύματα, έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
  • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
  • Στατιστικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
  • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού
  • Μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα των οδοντοστοιχιών ή στην αποφυγή τοποθέτησης τους ή ακόμα και στην αντικατάσταση τους με ακίνητη προσθετική εάν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ικανού αριθμού εμφυτευμάτων
  • Πλεονεκτούν αισθητικά έναντι των κλασικών προσθετικών και
  • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι από τα υψηλότερα ιατρικώς καταγεγραμμένα και ξεπερνούν το 95%. 
Η διαδικασία εμφύτευσης πραγματοποιείται χωρίς ταλαιπωρία, με τη βοήθεια της τοπικής αναισθησίας και είναι εντελώς ανώδυνη σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο.
Επιπρόσθετα, οι ασθενείς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά μας δόντια. Όμως, πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους, με κυριότερους την υγιεινή τους και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ επιμελείς με τη στοματική τους υγιεινή και να μην αμελούν   τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό.

Συνέντευξη: Εύη Τσολάκη

Πηγή: parle.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.