Εκατό οροθετικοί (φορείς του AIDS) ζούνε στο Βόλο αλλά και αρκετοί πρώην πάσχοντες από μία ξεχασμένη ασθένεια (λέπρα) που καταγράφονται ως χανσενικοί και διαμένουν στη Μαγνησία.
Πρόκειται για στοιχεία που δεν δόθηκαν ποτέ ως επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν όμως από τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων στη Μαγνησία. Ενδεχομένως μάλιστα ο αριθμός των οροθετικών στην περιοχή να είναι και μεγαλύτερος, αφού κανείς δεν τους υποχρεώνει να καταγράφονται υποχρεωτικά για να λάβουν επίδομα, ειδικά δε εάν είναι οικονομικά ευκατάστατοι.
Χανσενικούς, οροθετικούς, άτομα με πολύ βαριές αναπηρίες αλλά και ανασφάλιστους με σοβαρές παραπληγίες περιλαμβάνει ο «χάρτης» των προνοιακών επιδομάτων στη Μαγνησία. Τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται πλέον μετά τη θέσπιση του Καλλικράτη μέσω δήμων, θεσμοθετήθηκαν προκειμένου να «ανακουφίζουν» αδύναμες κοινωνικές ομάδες και χρόνια πάσχοντες.
Στο Νομό Μαγνησίας καταβάλλονται 2.600 περίπου προνοιακά επιδόματα από το Δήμο και αφορούν σε διάφορες ειδικές κατηγορίες παθήσεων και νόσων χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά το επίδομα διατροφής στους νεφροπαθείς που καταβάλλεται βάσει σχετικής απόφασης από την Περιφέρεια.
Μέχρι εδώ όλα καλά, ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτά τα προνοιακά επιδόματα, ο νομοθέτης έκανε την πρόβλεψη, και δικαιούχοι είναι μεταξύ άλλων άτομα που έχουν νοσήσει από λέπρα αλλά και οι οροθετικοί (πάσχοντες από Ειτζ). Στη Μαγνησία μάλιστα λαμβάνουν περίπου 100 άτομα προνοιακό επίδομα από την κατηγορία των οροθετικών (εάν και από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες δεν έχουν αναφερθεί καν τα τελευταία χρόνια σε τόσο μεγάλο αριθμό πασχόντων από AIDS, και κάτι λιγότερο από 10 άτομα που είναι χανσενικά.
Συνολικά, οι κατηγορίες που δικαιούνται προνοιακού επιδόματος είναι Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης, ελαφράς Νοητικής Καθυστέρησης, αυτισμού, εγκεφαλικής Παράλυσης, παραπληγίας - Τετραπληγίας, βαριάς Αναπηρίας, κωφαλαλίας, τυφλότητας, AIDS- αιμορροφιλίας, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και χανσενικοί.
Επίσης προνοιακού επιδόματος τυγχάνουν για στέγαση ορισμένα άτομα όπως επίσης και ορισμένοι ομογενείς πρόσφυγες αλλά και τα άτομα που πάσχουν από κινητική αναπηρία κάτω άκρων σε ποσοστό αναπηρία 80% και άνω ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό δύο ποδιών και λαμβάνουν επίδομα κίνησης.
Ο σχεδιασμός του Τομέα Πρόνοιας κυρίως στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους αδύναμους ώστε να είναι δυνατή τουλάχιστον η διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης».
Επιδόματα ανά κατηγορία
Από τα 2.600 προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται από το Δήμο, τα περισσότερα αφορούν σε βαριές αναπηρίες (εδώ εντάσσονται διάφορες κατηγορίες αναπηρίας όπωςεπιληψία, σακχαρώδηςδιαβήτης,ερυθηματώδης λύκος κ.ά. και ισχύει για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) καθώς έχουν εγκριθεί σε περισσότερα από 1.000 άτομα, ακολουθεί η κατηγορία των βαριών νοσημάτων στην οποία είναι ενταγμένα περισσότερα από 400 άτομα, και ακολουθούν οι κατηγορίες με βαριά νοητική καθυστέρηση όπου είναι ενταγμένα περίπου 200 άτομα, 250 περίπου άτομα που έχουν υποστεί τύφλωση επίσης λαμβάνουν επίδομα ενώ 200 είναι τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δικαιούται προνοιακού επιδόματος στη Μαγνησία.
Επανέλεγχοι και καθυστερήσεις
Στην πορεία βέβαια και μετά τους επανελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων, καταδείχθηκαν αρκετές παρατυπίες αλλά και η αδυναμία αυστηρού ελέγχου ειδικά σε περιπτώσεις που δίνονταν επιδόματα «για ψύλλου πήδημα».
Ο μεγαλύτερος ωστόσο πονοκέφαλος για τους δικαιούχους έχει να κάνει αφενός με τις επανεγκρίσεις στο ΚΕΠΑ και αφετέρου με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα.
Η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Βόλου γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, παράλληλα με τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που έχουν. Δεδομένου δε ότι η οικονομική τους ενίσχυση από την Υπηρεσία δεν είναι εφικτή με άλλον τρόπο, πολλές φορές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Παντσάς έσπευσε να παρέμβει ζητώντας από το ΚΕ.Π.Α. να επισπευσθεί η εξέταση των δικαιούχων, διότι υπάρχει μείζον κοινωνικό θέμα καθώς οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων των Προνοιακών προγραμμάτων των οποίων η γνωμάτευση της Α' βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής έχει λήξει, περιμένουν για πολλούς μήνες την επανεξέτασή τους από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηριών. Αυτό ωστόσο έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής του επιδόματός τους το οποίο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποτελεί το βασικό και μοναδικό έσοδο για την επιβίωσή τους.

Ταχυδρόμος(Βάσω Κυριαζή)

Πηγή: thessalianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.