Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα, με τις εθνικές εκλογές της Κυριακής να κρίνουν κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να υπομείνουν την αβάσταχτη πολιτική της λιτότητας.
Το CNN γυρνάει πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στο 2010 όταν η Ελλάδα δέχτηκε το πρώτο πακέτο διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα συμφώνησε για βαθιές περικοπές, αυξήσεις φόρων, πάγωμα των συντάξεων και απαγόρευση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. 
Μπορεί η οικονομία μετά από 5 χρόνια να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αλλά η ζωή για πολλούς Έλληνες είναι χειρότερη. 
Η ανεργία έχει αυξηθεί, οι μισθοί έχουν μειωθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης και ανακούφιση στους μπουχτισμένους Έλληνες, να αναμένεται να κερδίσει τη μάχη των εθνικών εκλογών. 
Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα 
1. Βρέθηκε από ένα βαρύ έλλειμμα να επιτυγχάνει ένα μικρό πλεόνασμα. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν της τάξεως του 10,7% του ΑΕΠ το 2009 και το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,7% του ΑΕΠ. 
2. Ο τραπεζικός τομέας κατέστη πολύ πιο ανθεκτικός. Συρρικνώθηκε από 18 εμπορικές τράπεζες σε μόλις 4 και τα πρόσφατα stress tests ανέδειξαν την ισχυρότερη κεφαλαιακή τους θέση. 
3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ποσοστό ανεργίας που από 12% το 2010 έφτασε στο 26% το 2014. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους νέους, με τους μισούς να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. 
4. Η οικονομία συρρικνώνεται με τη χώρα να επιστρέφει στη μέτρια ανάπτυξη μετά από 5 χρόνια ύφεσης. Η παραγωγή ωστόσο παραμένη πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του 2007. 
5. Οι μισθοί μειώνονται και όσοι εργάζονται πληρώνονται λιγότερο, ενώ εξακολουθούν να μειώνονται. 
6. Η παράταση της εργασίας, με τις προσδοκίες να θέλουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. 
7. Το χρέος ήταν πολύ υψηλό τότε και παραμένει πολύ υψηλό. Ήταν γύρω στο 130% του ΑΕΠ το 2010 και τώρα βρίσκεται στο 170%. 


Πηγή: newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.