Εξαιρετικής ποιότητας αναδεικνύονται για μία ακόμα χρονιά τα νερά κολύμβησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στη χώρα μας το 97% των θαλάσσιων και εσωτερικών νερών κρίνεται ως «εξαιρετικής ποιότητας» και το υπόλοιπο θεωρείται «καλής ποιότητας», εντός δηλαδή των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Η Ελλάδα ακολουθεί την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, οι οποίες διαθέτουν στο σύνολό τους νερά εξαιρετικής ποιότητας.
«Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Μέριμνα και υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, είναι να προστατεύουμε διαρκώς τις θάλασσες και τις ακτές μας», συμπλήρωσε.
Η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΑΠΕΝ, μέσω ειδικού προγράμματος. Συνολικά το 2014 παρακολουθήθηκαν 1.540 σημεία, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα υπόλοιπα σε παράκτιες περιοχές.
Αξιολογήθηκαν τα 1.518. Εξ αυτών: Τα 1.495 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» και τα 23 σημεία στην κατηγορία «καλής ποιότητας». Για πρώτη φορά κανένα σημείο δεν εμπίπτει στις χαμηλής ποιότητας κατηγορίες, ειδικότερα κανένα δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας» ή ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Με βάση την έκθεση του ΕΟΠ, τα νερά κολύμβησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζουν αρκετά καλή εικόνα. Το 95% των περιοχών κολύμβησης που παρακολουθούνται από τον Οργανισμό πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων, ενώ το 83% θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2013. Σε όλη την Ευρώπη μόνο το 2% δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας της οδηγίας και χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Πηγή: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.