Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Διαβάστε σε ποιους θα επιστραφούν χρήματα
Νίκη για τους συνταξιούχους επεφύλαξε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε ότι η εισφορά  αλληλεγγύης των  συνταξιούχων του δημοσίου τομέα είναι αντισυνταγματική.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία   (25 υπέρ  έναντι 9 κατά) και παρά το ότι αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές έκριναν πως δεν θα έχει  αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.
Νικητές βγαίνουν δηλαδή, μόνο όσοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο στους οποίους θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά  της εισφορά της αλληλεγγύης που τους έχουν παρακρατηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, αφού έτσι δεν δημιουργούνται προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται πως την Ολομέλεια  του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβλήθηκε το 2010, μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και  συνταξιούχους  του ιδιωτικού τομέα.
 Η επίμαχη εισφορά αρχικά παρακρατήθηκε  από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το φορέα εργασίας.


Πηγή: news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.